Mladi talenti – Simona Barišić

Simona Barišić je učenica sedmog razreda naše škole. Ističe se svojim likovnim i literarnim radovima. Sa Simonom smo popričali o njenim dosadašnjim i planiranim umjetničkim pothvatima.

 

Reci nam nešto o svojim umjetničkim počecima.

Moji umjetnički počeci vezani su za 2006. godinu, kada sam imala četiri godine, jer sam tada osvojila svoju prvu nagradu za crtež Žutokljunca koji sam poslala na istoimenu dječju emisiju na HRT-u. Sa sedam godina sam počela pohađati slikarsku školu u Art galeriji Herceg i to su bili moji prvi pravi koraci prema slikanju. Slike su mi, kao i radovi ostalih polaznika bile izložene u Gradskoj vijećnici. Sudjelovala sam na mnogim likovnim radionicama, a 2012. godine dobila sam prvu nagradu Radio postaje Ljubuški za likovni rad na temu Hercegovina – zemlja sunčana. Radovi su mi objavljivani i u mnogim školskim i dnevnim listovima.

 

Kada se pojavila ideja o izdavanju slikovnice i koliko su trajale pripreme?

Ideja je krenula od moje prijašnje nastavnice hrvatskog jezika, Marine Ševo koja je poslala moj rad U susret proljeću u list Školarac, a slikovnica Proljeće nastala je upravo prema tom radu. Iz jedne male ideje rodila se moja slikovnica te njeni mogući nastavci. Htjela bih posebno spomenuti i svoju učiteljicu Nataliju Matijašević, koja mi je uvijek u svemu bila velika podrška. Moram priznati kako pripreme nisu dugo trajale, slikovnica je, uz trud i maštu, bila gotova za nekoliko dana. Obvezama u tiskari više su se bavili moji roditelji i izdavač, ljubuška podružnica HKD Napredak.

 

EXIF_IMG

 

Kako tvoji prijatelji iz škole gledaju na tvoje umjetničke pothvate?

Svi su mi čestitali i podržavaju me u mojim umjetničkim pothvatima. Prisustvovali su, a neki i aktivno sudjelovali u samoj promociji moje slikovnice u Dječjem vrtiću u Ljubuškom. Još jedna lijepa promocija održana je na Hardomilju u sklopu proslave sv. Stjepana, gdje je moju slikovnicu predstavila profesorica Adriana Rajič. Drago mi je što nisam jedina ja s talentom, ima i drugih čiji tekstovi ostavljaju bez daha, a crteži inspiriraju.

 

Kako provodiš svoje slobodno vrijeme?

Slobodno vrijeme provodim učeći, ali kad nemam tih obveza onda rado crtam, pišem. Nažalost trenutno pauziram na gitari, ali idem i na tečaj španjolskog jezika, obožavam i engleski jezik, a volim putovati te upoznavati nove krajeve.

 

EXIF_IMG

 

Imaš li u planu izdati još koju slikovnicu?

Moja druga slikovnica je već gotova, naziva se Ljeto i nadam se da će uskoro biti objavljena. Vjerujem da će i ona, kao i Proljeće, razigrati mnoga dječja srca.

 

Što bi poručila djeci koja imaju dara za crtanje i pisanje, a još nisu imali priliku dokazati se?

Svima bih poručila kako se upornost i trud uvijek isplate. Ne smiju nikada odustati jer je veliko zadovoljstvo kad ti se želje ostvaruju. Iako slikarstvo možda nije moja budućnost, ja za sada uživam držeći kist u ruci. Stoga neka nastave pisati, crtati i što je najvažnije, moraju uživati i voljeti to što rade. Jer ništa nije ljepše od toga.

You may also like...