Obustavlja se nastava u školama ŽZH

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke na današnjoj sjednici donio je međuostalim odluku da se obustavlja rad u dječjim vrtićima, osnovnim, srednjim školama i visokoškolskim ustanovama u trajanju od 15 dana.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke nalaže svim učenicima u osnovnim i srednjim školama, kao i studentima na visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području Županije Zapadnohercegovačke, dok traje obustava nastave u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama preporučuje izbjegavanje nepotrebnog kretanja i zadržavanje na mjestima javnog okupljanja, te apelira na kontinuirane provedbe općih mjera za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, i to na način:

a) Često i temeljito pranje ruku sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima začišćenje ruku na bazi alkohola (min. 69%).

– Pranjem ruku sapunom i vodom ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola uklanjaju se virusi koji mogu biti na rukama.

b) Održavanje razmaka

– Potrebno je održavati razmak od najmanje jedan metar između osoba, posebno onih koji kašlju i kišu jer se na taj način izbacuju male kapljice koje mogu sadržavati navedeni virus.

– Izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta rukama.

– Dohvaćanjem brojnih površina i kontaminiranim rukama možemo virus prenijeti do očiju, nosa i usta odakle može ući u organizam i izazvati oboljenje.

c) Pridržavanje respiratorne higijene

– Prilikom kašljanja ili kihanja potrebno je prekrivanje usta i nosa unutarnjom stranomlakta ili jednokratnom maramicom, koju nakon uporabe potrebno odmah baciti u kantu za otpatke i oprati ruke.

– Pridržavajući se navedenog štitimo osobe oko sebe od virusa koji izazivaju prehladu,gripu i COVID-19. Za provođenje ove preporuke odgovorni su roditelji, odnosno zakonski zastupnici maloljetnih učenika, a za punoljetne osobe: učenike i studente, navedeno je osobna odgovornost

You may also like...