Obavijest o početku nastave u školskoj godini 2020./2021.

Poštovani roditelji, dragi učenici!

Nastava u školskoj godini 2020./2021. počinje u ponedjeljak 7.rujna.

Nastava u ŽZH, pa tako i u OŠ Marka Marulića Ljubuški održavat će se u izmijenjenom obliku, u skladu sa smjernicama Zavoda za javno zdravstvo ŽZH koje su donesene 26.8.2020.

Osnovna škola Marka Marulića Ljubuški nastavu će realizirati u dvije smjene. Poslijepodnevnu smjenu pohađat će učenici od 1. do 5. razreda, a prijepodnevnu smjenu učenici od 6. do 9. razreda. Učenici u područnim školama nastavu će pohađati u prijepodnevnoj smjeni izuzev područnog odjela 2.-4. u Donjim Radišićima.

Ljubazno Vas molimo da na znanje primite sljedeće upute te da ih se pridržavate:

  • Nastavni sat trajat će 40 minuta
  • Svaki razredni odjel u gradskoj školi bit će podijeljen u dvije brojčano ravnomjerne grupe po abecednom redu prezimena učenika. U grupi ne smije biti više od 15 učenika. Prva grupa će nastavu u školi pohađati ponedjeljkom, srijedom i petkom, a druga grupa utorkom i četvrtkom. U narednom tjednu grupe se rotiraju te će druga grupa nastavu pohađati ponedjeljkom, srijedom i petkom, a prva grupa utorkom i četvrtkom. To znači da u utorak 8.rujna u školu dolazi druga grupa, a prva grupa u školu dolazi u srijedu 9.rujna. U danima kad učenici ne pohađaju nastavu u školi dobit će upute za ponavljanje gradiva kod kuće. Učenici ne mogu samoinicijativno mijenjati grupe. O rasporedu po grupama kao i rasporedu sati učenici će biti obaviješteni od strane svojih učitelja/razrednika preko dogovorenog komunikacijskog kanala.
  • Učenici od 5. do 9. razreda obvezni su nositi respiratorne maske pri dolasku i izlasku iz škole. U učionici učenici nisu obvezni nositi respiratorne maske, ali su obvezni držati propisano rastojanje od 2 metra, te se držati propisanog rasporeda sjedenja. Pri ulasku u učionicu učenici trebaju dezinficirati ruke sredstvom za dezinfekciju. Učitelji i nastavnici su cijelo vrijeme nastave dužni nositi respiratorne maske ili vizire, te držati rastojanje od učenika od najmanje 2 metra. Također, sva djeca s kroničnim tegobama respiratornog trakta (potvrđenim od strane liječnika), bez obzira na dob, nisu dužni nositi respiratornu masku. Učenicima će na početku nastave biti osigurana jedna maska.
  • Svaki odjel će imati svoju učionicu, što dosad nije bila praksa za učenike u predmetnoj nastavi (6.-9.razred) u našoj školi. Raspored učionica je oglašen. Učenici ne mogu grupno napuštati odjel za vrijeme odmora, te će se odmarati i objedovati u učionici. Molimo da obrok donosite sa sobom. Ne preporučuje se  razmjenjivanje hrane i pića, kao ni pribora među učenicima. U slučaju potrebe učenik na toalet po dopuštenju učitelja/nastavnika ide pojedinačno za vrijeme sata. Preporučuje se da učenici tekućinu piju iz boca koje će donijeti sa sobom. Dok klimatski uvjeti to dopuštaju poželjno je da barem jedan prozor na učionici bude stalno otvoren.
  • Nije dopušteno grupiranje učenika na školskim hodnicima, u toaletu i na dvorištu. Učenici će školu nakon nastave u prijepodnevnoj smjeni napuštati u grupama po uputama svojih nastavnika na odvojenim izlazima. Isto vrijedi za ulazak i izlazak učenika poslijepodnevne smjene. Između smjena te po odlasku učenika razredne nastave prostorije škole bit će prozračene i dezinficirane.
  • Prije odlaska u školu, roditelj je dužan izmjeriti tjelesnu temperaturu djeteta i popuniti formular o zdravstvenom stanju djeteta (ako učenik nije dostavio navedeni formular, ne može prisustvovati nastavi taj dan). Ako dijete ima temperaturu 37 ili više (ili nekih od simptoma upale respiratornog sustava), roditelj dijete ne šalje u školu, te telefonski obavještava obiteljskog liječnika i učiteljica/razrednika. Ako je vaše dijete u posljednje vrijeme negdje putovalo ili bilo u rizičnom kontaktu, o tome ste dužni obavijestiti učitelja/razrednika. Kako bi se očuvalo kolektivno zdravlje svih učenika bitno je da se učenici u slobodno vrijeme ponašaju odgovorno, odnosno da se drže preporuka i smanje rizične kontakte na minimum.
  • Kad se postavi sumnja na akutnu respiratornu bolest kod učenika u školi, škola je dužna  čim ranije  telefonski prijaviti slučaj  županijskom zavodu za javno zdravstvo (službi za epidemiologiju),ne kasnije od  nekoliko sati.
  • Klasični roditeljski sastanci neće se održavati do poboljšanja epidemiološke situacije. Roditelji neće moći ulaziti u prostorije škole. S učiteljem/razrednikom komunicirat će preko dogovorenog komunikacijskog kanala.
  • Djeci koja zdravstveno spadaju u  rizičnu populaciju (imunokompromitirana djeca, djeca koja boluju od šećerne bolesti i sl.) po zahtjevu roditelja može se omogućiti  drugi  oblik  nastave (npr. nastava na daljinu).
  • Za dodatne informacije o COVID-19 posjetite internetsku stranicu Županijskog zavoda za javno zdravstvo ŽZH ili isti kontaktirajte putem telefona 039/661-702 ili putem mail adrese [email protected]

Poštovani roditelji. S potpunim razumijevanjem Vaše brige molimo da budete strpljivi i slijedite upute. Surađujući sa školom pomoć ćete i svojoj djeci čije fizičko, ali i psihičko blagostanje ne smijemo izgubiti iz vida dok se sustav reorganizira i prilagođava aktualnoj situaciji.

S poštovanjem,

Davorin Medić, ravnatelj

You may also like...