Roditelji oprez, gubimo korak!

18. studenog je međunarodni Dan zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja, a obilježava se od 2016. godine.

Roditeljstvo je oduvijek bila odgovorna uloga za svakog čovjeka. Roditelj je dužan stvarati uvjete za adekvatan rast i razvoj djeteta. Oduvijek su postojali i postojat će iskušenja na koja nismo spremni odgovoriti, ali nam je raditi na povećanju svojih kapaciteta kako bismo ostali aktualni u životu svoje djece. Pojavom interneta otvorile su se nove mogućnosti za osobni rast, ali i mnogi rizici.

Zadnjih 5-6 godina aktivno pratim u školi interese djece po pitanju korištenja pametnih mobilnih telefona, društvenih mreža, videoigara, mobilnih aplikacija i sl. Nakon razgovora sa stotinama djece sa sigurnošću mogu reći – dragi roditelji, gubimo korak!

U ruke im sve ranije dajemo mobitel, internet je dostupan na svakom koraku, i tu prestaje intenzivniji interes za aktivnosti djece u virtualnom svijetu kod većine roditelja. Djeca u razgovoru potvrđuju da njihovi mame i tate ne vladaju tematikom, ne poznaju rječnik njihovih modernih uzora, youtubera, ne znaju previše o sadržajima tih YouTube kanala ni videoigara koje igraju, kao ni o jeziku koji se tamo koristi. Ove generacije djece nemaju iskustvo života prije pojave pametnih mobilnih telefona kao što imaju njihovi roditelji.

Dragi roditelju! Koliko god godina imaš, bio upućen na modernu tehnologiju ili ne, smatraš li se modernim ili ne, DUŽAN si se pobrinuti da dijete bude sigurno u virtualnom svijetu, baš kao i u ovom stvarnom.

Što možemo učiniti?

Roditelji. Razgovarajte sa svojom djecom o njihovim interesima, o trendovima među vršnjacima (u pubertetu su vršnjaci snažniji utjecaj od vas), naučite osnove na kojima funkcioniraju društvene mreže i virtualna komunikacija, pričajte s vašom djecom s interesom da vas još detaljnije upute. Ne nazivajte njihove interese „dječjim budalaštinama“, već nudite iz riznice svog znanja. Budite uzor u ponašanju. Ako vi nećete nuditi nudit će im „ulica“, ali ona virtualna ulica, s pregršt sadržaja. Ona stara „ulica“ je ništa napram ove.

Stručnjaci. Učitelji, nastavnici, profesori, pedagozi, psiholozi. Istražujmo, pratimo, budimo aktualni. Moramo nuditi stručna znanja u kontekstu interesa djece, u primjerima u kojima se mogu pronaći. Nudimo im ideal ponašanja, savjete za očuvanje mentalnog zdravlja, ali kroz jezik koji koriste.

U osnovi svako dijete treba isto. Povezati se s roditeljem, bliskom osobom od najranijih dana. Svako biće je potrebno pažnje, ljubavi, svako dijete želi da ga se čuje. Ako oslonac ne vidi u svom domu i svojoj sredini potražit će ga povezivanjem s neznancima preko interneta.

Internetski prostor obiluje korisnim, obrazovnim sadržajima, ali isto tako je u svojim mračnim kutcima idealno mjesto za osobe iskrivljenih vrijednosti koji u mraku anonimnosti nastoje sprovesti svoje izopačenosti u djela.

Dragi roditelju! Od mnoštva utjecaja ne možemo zaštiti svoju djecu ali od nekih možemo, i to znanjem. Najmanje što možeš učiniti je da sad odvojiš 15 minuta svog dana i pogledaš priložene video uratke od kojih je jedan dio kampanje Europola (Europski policijski ured), a drugi je autora Joela Carbona. Utemeljeni su na istinitim događajima i pričama djece koja su bila uvučena u mračne ralje dobro uhodanih pedofilskih mreža.

Ne gubimo korak s našom djecom! Koračajmo s njima!

Say no! (hrvatski prijevod)    https://www.youtube.com/watch?v=4iXRuBACuu0

My friend Frank (hrvatski prijevod) https://www.youtube.com/watch?v=wzabzxCq330

Mario Brkić, psiholog u OŠ Marka Marulića Ljubuški

Foto: www.iowaattorneygeneral.gov (protecting children online)

You may also like...