Dan sigurnijeg interneta

U sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta na stranici  http://www.dansigurnijeginterneta.org/ učenici se mogu prijaviti i sudjelovati u kvizu s pitanjima o odgovornom korištenju interneta.

 

Rezultati istraživanja koje je Save the Children proveo tijekom prošle godine o ponašanju i navikama djece na internetu, pokazali su da većina djece svakodnevno koristi informacijsko-komunikacijske-tehnologije i pristupa internetu već od svoje devete godine života. Po rezultatima istraživanja, 90,5 posto djece uzrasta od 9 do 17 godina ima profil na jednoj ili više društvenih mreža – Twitter, Facebook, YouTube i Instagram.

Situacija je slična i za područje BiH. Broj korisnika interneta kontinuirano se povećava. Stopa korištenja interneta za 2015. godinu iznosila 72,41%.

Djeca dijele veliki broj osobnih podataka na internetu (fotografije – 78,7%, adresu stanovanja – 25,5%, datum rođenja – 50,9%, fotografije prijatelja – 43,2%, naziv škole – 43,2%, što vole – 40,9% i sl.), što se može prepoznati kao svojevrstan rizik. Polovina ispitane djece (48,5%) dobivala je poruke od nepoznatih osoba. Svako četvrto dijete (23,1%) odgovaralo je na takve poruke, a svako deseto (11,4%) od ukupnog broja pristalo je vidjeti se uživo s osobom koju je upoznalo na internetu.

You may also like...