Upute za postupanje u slučaju potresa i vježba evakuacije

Po povratku u školske klupe nakon proljetnog odmora koji je dijelom bio obilježen i jačim podrhtavanjem tla na području Hercegovine, učenike smo informirali o načinu postupanja u slučaju ponavljanja potresa.

Učenici i nastavno osoblje dobili su sljedeće upute:

1. Ako se potres dogodi za vrijeme nastave , a vi se nalazite u učionici, dok traje potres i trešnja, stanite uz dulji zid učionice. Odmaknite se od staklenih površina ili od visokih predmeta, ormara i sl.

2. Ako ne možete stati uz zid čučnite ispod školske klupe.

3. Zaštitite glavu jaknom, rukama ili torbom.

4. Ne napuštajte zgradu dok traje potres. Ostanite mirni.

5. Nakon umirivanja trešnje učitelji/nastavnici će vas odvesti evakuacijskim putem na zborno mjesto.

6. Učenici uzimaju svoje jakne i  u miru kreću na sigurno mjesto, tzv. zborno mjesto. Zborno mjesto za odjele koji izlaze na glavni ulaz u školu je gradski park. Za odjele koji izlaze preko školskog dvorišta zborno mjesto je novoizgrađeno igralište iza školske kapije.

7. Na zbornom mjestu mirno slušajte upute učitelja/nastavnika i ostanite u grupi.

8. Nemojte koristiti mobilne telefone za kontakte s ostalim članovima obitelji jer će kontakt uspostaviti učitelji/nastavnici.

9. Ne napuštajte zborno mjesto jer učitelji/nastavnici moraju znati gdje se nalazite.

10. Ne pokušavajte sami odlaziti svojim kućama, pričekajte upute učitelja/nastavnika o povratku u učionice ili odlazak doma.

11. Ako se potres dogodi za vrijeme boravka u dvorani, udaljite se od staklenih površina i stanite uz zidove gdje su golovi i zaštitite glavu rukama.

12. Ako se potres dogodi za vrijeme dolaska i odlaska iz škole, ostanite mirni i odmaknite se od objekata koji bi se mogli srušiti. Odmaknite se od rubova zgrada, kako na vas ne bi pao crijep ili komadići žbuke. Pokrijte glavu rukama, torbom ili jaknom, kako bi se zaštitili od mogućih padajućih predmeta.

S ciljem detaljnog obučavanja učenika o ponašanju po završetku potresa, u našoj školi ćemo u narednim danima organizirati vježbu evakuacije za vrijeme trajanja nastave.

Svjesni da je u ovakvim izrazito neugodnim događajima jednom dijelu učenika potreban dodatan razgovor naš školski psiholog i pedagoginja su na raspolaganju.

Zadatak svih nas je da pričamo s djecom, obrazujemo ih o mjerama zaštite i da ne budemo širitelji iracionalnog straha.

S poštovanjem,

Ravnatelj Davorin Medić

You may also like...